Morgendagens bæredygtige hospitalstekstiler

Målet med projektet er at undersøge, om og hvordan Region Midtjylland kan gå fra engangs- til flergangstekstiler. For at et skifte giver mening, skal flergangsløsningen være bæredygtig set både i forhold til kvalitet og arbejdsmiljø, i et klima- og miljømæssigt perspektiv og i forhold til et økonomisk perspektiv; altså people, planet and profit.

Projektet tager udgangspunkt i at udvikle og teste flergangsalternativer til ti af de mest anvendte engangstekstilprodukter på regionens hospitaler. De engangsprodukter forbrugte regionen (før Covid-19) estimeret 100 tons af årligt - heraf er 39 tons sterile engangsprodukter.

Samtlige engangstekstiler ender i dag til forbrænding. Dermed er affaldsforebyggelse også en stor del af projektets bæredygtige perspektiv. 

Hver enkelt potentielle produktskifte bliver vurderet på de tre ovenstående parametre, men indledende undersøgelse og international forskning antyder, at der er et stort bæredygtigt potentiale i at skifte til flergangsalternativer. Fx viser et internationalt review at sterile éngangstekstiler alene udgør gennemsnitligt 25 % af den totalt CO2e-udledning fra en operation.  

Farvel til skadelig kemi

Det er et mål for tekstilprojektet, at der ikke må være uhensigtsmæssig kemi i de kommende flergangsprodukter. I dag bliver en stor del af de medicinske engangstekstilerne nemlig coated med de miljø- og sundhedsskadelige PFAS-stoffer for at sikre, at  produkterne er væsketætte. 

I efteråret 2023 startede projektet en samarbejde med RevolutionZero, der blev valgt som udviklingsleverandør på projektet. Firmaet er firstmovers med PFAS-frie medicinske tekstiler, som er testet til sterilisering og overholder alle krav til operationstekstiler. Netop nu arbejder projektet på flere pilotafprøvninger af de tekstiler.

Tekstilprojektets organisering

Projektet finansieres af EU og hører under EU LIFE IP projektet Circular Economy Beyond Waste, som ledes og administreres af Regional Udvikling, Region Midtjylland. Projektet er finansieret frem til og med 2024. 

Projektet har en styregruppe med repræsentanter fra Indkøb & Medicoteknik, MidtVask og Klinisk Mikrobiologi på AUH samt en arbejdsgruppe med repræsentanter fra samme enheder samt en bæredygtighedskonsulent og klinisk personale. Derudover arbejder tekstilprojektet på at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på en eventuel steriliseringsproces for sterile flergangstekstiler.  

Center for Bæredygtige Hospitaler er projektleder for projektet ved projektleder Maria Højholt Jensen. 

Kontakt

Maria Højholt Jensen Maria Højholt Jensen

Maria Højholt Jensen

Projektleder

Tekstilprojektet

+45 2137 6956

maria.hoejholt@rm.dk